Home » Entries posted by luli (Page 46)
Entries posted by luli
KRAHINA E LUMËS GJATË LIDHJES SHQIPTARE TË PRIZRENIT 1878-1881. (II)

Nga:Msc.Mynyr Sula. Bajrakët e Lumës. Emrat e bajrakëve të Lumës, i kemi ndeshur për herë të parë, në dokumente osmane të gjysmës së parë të shek.XIX:Luma, Tejdrinrini, Qafa, Kalisi, Radomira, Çajla, Topojani.1 Fjala bajrak vjen nga turqishtja dhe në shqip është flamur, është symbol, rreth të cilit sillet dhe zhvillon veprimtarinë e një grupi të […]

Continue reading …
Krahina e Lumës në rrjedhën e Historisë (1878-1920). (I)

Nga: Msc.Mynyr Sula. Krahina e Lumes ne rrjedhen e Historise. (1878-1920) Në analet e historisë, në kronikat e ngjarjeve, në këngët popullore dhe nga vetë populli krahina e Lumës është njohur dhe trajtuar me një emër simbolik-Luma.Se sa i vjetër është toponimi “Lumë”, këtë nuk e dimë. Për herë të parë këtë emërtim e kemi […]

Continue reading …
Hapat e para të Shqipërisë drejt integrimit. (III)

Msc. Lulëzim CUKA Hapat e para të Shqipërisë drejt integrimit. Nga viti 1991, të gjithë qeveritë shqipëtare e kanë konsideruar integrimin europian si prioritet në axhendën e tyre politike. Mardhëniet ndërmjet Shqipërisë dhe Komunitetit Europian (siç quhej Bashkimi Europian deri në 1992 para Traktatit të Mastrihtit) filloi në 1991 dhe në 1992 një Marrveshje e […]

Continue reading …
SHAHIN TOÇI   “Një Jetë Për Flamur”

SHAHIN TOÇI Biografia e patriotit Shahin Toçi Patrioti i madh shqiptar Shahin Toçi lindi me 15 prill te vitit 1914 ne fshatin Urxalle te Matit ne nje familje te thjeshte, bujare dhe te beses, ku brez pas breza ne kete familje u trasheguan vlera te patriotizmit te vertete. Stergjyshi dhe gjyshi i deshmorit, Bajram dhe […]

Continue reading …
Shqipëria gjatë Luftrave Ballkanike.

  Nga: Msc. Lulëzim CUKA Ndonëse shtrihej jashtë dy teatrove kryesore të luftës, beteja për Shqipërinë gjatë Luftës së Parë Ballkanike hodhi dritë mbi rrjetën e ngatërruar të marrëdhënieve ndërmjet fuqive të mëdha, shtetëve të sapoformuar, zhvillimit kuturorë të vetëdijës kombëtare, e madje, ambicieve personale. Ajo dëshmoi se tmerrësisht i vështirë do të ishte kalimi […]

Continue reading …
THEMELUESIT E BE-SË

Nga: Msc.Lulëzim CUKA Ideatori që hodhi gurin e themelit të Bashkimit Europian, ishte Ministri i Jashtëm Francez, Robert Schuman, në deklaratën e tij të 9 majit të vitit1950, në të cilën ai parashtroi idenë e përpunuar më parë me Jean Monnet për bashkimin e industrive evropiane të qymyrit dhe çelikut.  Plani Schuman u bë realitet me nënshkrimin në Paris të Traktatit Themelues […]

Continue reading …
RRUGA DREJT ËNDRRËS EUROPIANE (I)

Nga: Msc.Lulëzim CUKA  Bashkimi Evropian është një organizëm i ndërtuar që në fillimet e tij mbi bazën e gjashtë parimeve kryesore, të cilat janë: paqja, ribashkimi i kontinentit Evropian, siguria, solidariteti ekonomik dhe ai social, identiteti i evropianëve në botë dhe në BE, vlerat e BE-së. Europa përballet me sfida jashtëzakonisht të mëdha në shekullin […]

Continue reading …