Home » Archives by category » Kryesore (Page 2)

Sander Prosi

No Comment
Sander Prosi

Sander Prosi Artsit i Popullit Lindi ne Shkoder, ne janar te vitit 1920. Pasi mbaroi shkollen fillore vazhdoi gjimnazin e Tiranes. Merr pjese ne dramen “Vilhelm Teli”. Shkon per studime ne Austri per dentist, te cilat nuk i mbaroi. Me 1947 merr pjese ne konkursin prane Teatrit Popullor dhe e fiton ate. Mbi 100 role […]

Continue reading …
Mjerimi i Shqiptarizmit në Preshevë, misioni antikombëtar i Dudiqit

Mjerimi i Shqiptarizmit në Preshevë, misioni antikombëtar i Dudiqit Misioni i Dudiqit po bëhet pikrishtë në vigjilje të ditëlindjes së heroit kombëtarë shqipëtar Gjergj Kastriotit-Skenderbeut. Në shekullin XXI rreth 100 mijë banorë të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës ende mësojn pa abetarën shqipe. Ky fatë i hidhur i një pjesë të kombit shqipëtar nga shumë faktorë […]

Continue reading …
SENTENCA TË SHKËPUTURA KOHE

Brahim Ibish AVDYLI:   SENTENCA TË SHKËPUTURA KOHE (Nga thëniet e mia të veçanta gjatë veprimtarisë shkrimore e gojore, në mes viteve 1979-1999) *** Paqja dhe Liria janë gjëra të shenjta për secilën qenie të kësaj bote, të çfarëdo origjine apo race. Ato nuk duhet dhe nuk guxojmë t`i shkulim, t`i kontestojmë e t`i injorojmë, […]

Continue reading …
50 thënie të “njeriut të fundit, që di çdo gjë”

“Secili të pastrojë derën e vet dhe… e gjithë bota do jetë e pastër”/ 50 thënie të “njeriut të fundit, që di çdo gjë”  I konsideruar nga Albert Ajnshtajn si “njeriu i fundit në botë që di çdo gjë”, emri Johan Volfgang von Gëte i ka kaluar kufijtë e Gjermanisë. Johann Wolfgang von Goethe (Johan […]

Continue reading …
Pse Siria nuk është një luftë e amerikanëve?

Pse Siria nuk është një luftë e amerikanëve? Nga: Rigels Lenja Edhe njëherë tjetër Siria, u vu në qendër të diplomacisë ndërkombëtare. Dukej sikur, po ripërsëritej kriza e raketave në Kuba, e vitit 1962. Koalicioni Perëndimor i përbërë nga: Franca, Britania e Madhe dhe ShBA-të, dëshmoi që ka mundësinë t’i vendosë kufij të pakapërcyeshëm Asadit. Në […]

Continue reading …
“Jam veçse fasada e shpirtit tim”

“Jam veçse fasada e shpirtit tim”, Intervistë me poetin dhe shkrimtarin Virion Graçi Në Gjirokastër i vënë shumë rëndësi faktit se “kush të lavdëron sesa ai që të kritikon”, më tha herën e fundit që u takuam shkrimtari Virion Graçi, me një nënqeshje midis seriozes dhe egnimatikes. Për pak momente u haraksa.      Faktor.al: Zoti […]

Continue reading …
ABSTRAKCIONI I FJALËVE TË PA THËNA

Brahim Ibish AVDYLI:   ABSTRAKCIONI I FJALËVE TË PA THËNA     TRAJEKTORJA E ENERGJIVE       Fillojnë nga 11 marsi nuk e di në cilin vit,   e gjurmët e dritës na përcjellin,   forca më të mëdha na përfshijnë prej kosmosit   u ruhemi atyre që na godasin e na plandosin përdhé […]

Continue reading …
RRUGËT E NDËRDIJES, PËRPLASJA E RALITETIT DHE KONTRADIKTAT E TË VËRTETËS (Pjesa e II-të)

Studim për librin me tregime të shkurtëra “Heroi i rrugës” të Prend Buzhalës. Botoi SHB «ROZAFA», Prishtinë 2017. Nuk do mend se Prend Buzhalës, si një autor i njohur i poezive, kritikave letrare, eseve, studimeve letrare e monografike, vështimeve të ndryshme, të prozës e romanit, të publcistikës historike e kulturore, dhe disa librave të tjerë, të përgaditura për […]

Continue reading …
RRUGËT E NDËRDIJES, PËRPLASJA E RALITETIT  DHE KONTRADIKTAT E TË VËRTETËS

Brahim AVDYLI:   RRUGËT E NDËRDIJES, PËRPLASJA E RALITETIT DHE KONTRADIKTAT E TË VËRTETËS (Pjesa e I-rë)   Studim për librin me tregime të shkurtëra “Heroi i rrugës” të Prend Buzhalës, Botoi  SHB «ROZAFA», Prishtinë 2017.   Prend Ndue Buzhala është një autor i njohur në disa fusha të krijimatrisë e të shkrimit letrar: në […]

Continue reading …
TRIPTIK : PËR SHTJELLIMIN E DHEMBJES

  Brahim AVDYLI:   TRIPTIK PËR SHTJELLIMIN E DHEMBJES   APO UDHËTIM NGA KOHA E SOTME E DERI NË ANTIKË   (Shkrimi i pestë që e lexova nga Agron Iliriani)   1.   Dhembja ime është një dhembje e veçantë. Ka shumë lloje të dhembjeve, por më madhja është kjo dhembje për çështjen kryesore e […]

Continue reading …