Home » Archives by category » Kryesore (Page 3)
ABSTRAKCIONI I FJALËVE TË PA THËNA

Brahim Ibish AVDYLI:   ABSTRAKCIONI I FJALËVE TË PA THËNA     TRAJEKTORJA E ENERGJIVE       Fillojnë nga 11 marsi nuk e di në cilin vit,   e gjurmët e dritës na përcjellin,   forca më të mëdha na përfshijnë prej kosmosit   u ruhemi atyre që na godasin e na plandosin përdhé […]

Continue reading …
RRUGËT E NDËRDIJES, PËRPLASJA E RALITETIT DHE KONTRADIKTAT E TË VËRTETËS (Pjesa e II-të)

Studim për librin me tregime të shkurtëra “Heroi i rrugës” të Prend Buzhalës. Botoi SHB «ROZAFA», Prishtinë 2017. Nuk do mend se Prend Buzhalës, si një autor i njohur i poezive, kritikave letrare, eseve, studimeve letrare e monografike, vështimeve të ndryshme, të prozës e romanit, të publcistikës historike e kulturore, dhe disa librave të tjerë, të përgaditura për […]

Continue reading …
RRUGËT E NDËRDIJES, PËRPLASJA E RALITETIT  DHE KONTRADIKTAT E TË VËRTETËS

Brahim AVDYLI:   RRUGËT E NDËRDIJES, PËRPLASJA E RALITETIT DHE KONTRADIKTAT E TË VËRTETËS (Pjesa e I-rë)   Studim për librin me tregime të shkurtëra “Heroi i rrugës” të Prend Buzhalës, Botoi  SHB «ROZAFA», Prishtinë 2017.   Prend Ndue Buzhala është një autor i njohur në disa fusha të krijimatrisë e të shkrimit letrar: në […]

Continue reading …
TRIPTIK : PËR SHTJELLIMIN E DHEMBJES

  Brahim AVDYLI:   TRIPTIK PËR SHTJELLIMIN E DHEMBJES   APO UDHËTIM NGA KOHA E SOTME E DERI NË ANTIKË   (Shkrimi i pestë që e lexova nga Agron Iliriani)   1.   Dhembja ime është një dhembje e veçantë. Ka shumë lloje të dhembjeve, por më madhja është kjo dhembje për çështjen kryesore e […]

Continue reading …
Fluturimi i avionëve ushtarak serb mbi Preshevë, një mesazh simbolik anti-shqiptar dhe amerikan në rajon.

Fluturimi i avionëve ushtarak serb mbi Preshevë, një mesazh simbolik anti-shqiptar dhe amerikan në rajon Ky akt terrorizmi nga ana e shtetit serb ndaj popullatës civile shqiptare në Kosovë Lindore, Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë përmes demonstrimit të forcës si reagim i ngjarjeve politike të ndodhura ditë më parë në Mitrovicë,  po shpërfaqë politikën e hapur […]

Continue reading …
Si Enveri fshehu rolin e Zogut në 7 prill dhe ndërroi historinë e rezistencës/

Si Enveri fshehu rolin e Zogut në 7 prill dhe ndërroi historinë e rezistencës/ Dëmet kolaterale të manipulimit të Enver Hoxhës që u shfrytëzuan prej Greqisë Nga Mentor Nazarko A e dobësoi Enver Hoxha pozicionin e Shqipërisë në përplasjen me Greqinë në Konferencën e Paqes në Paris në 1946 ? Kristo Frashëri, historiani i madh […]

Continue reading …
Turqia dhe Serbia me agjenda të përbashkëta anti-shqiptare dhe europiane në Ballkan.

Turqia dhe Serbia me agjenda të përbashkëta anti-shqiptare dhe europiane në Ballkan Politika kombëtare shqiptare dhe ajo institucionale e Kosovës, Shqipërisë dhe shqiptarëve në Maqedoni, po ashtu edhe ajo në nivele lokale në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë si dhe në Mal të Zi, po përballet me dy rreziqe të mëdha viteve të fundit, atë të […]

Continue reading …
Sa është “cilësor” niveli i arsimit në Kosovë?!

Sa është “cilësor” niveli i arsimit në Kosovë?! Vlerësimi i cilësisë në bazë të ekonomisë së tregut në arsimin superior në Kosovë Së fundmi u panë disa lista vetëvlerësuese për bartësit e arsimit superior në Kosovë, ku renditeshin këto institucione si më të “mirat”! Në këto lista printe Universiteti Publik si i pari dhe Kolegji […]

Continue reading …
ʹʹToka e heronjëve të harruarʺ

ʹʹToka e heronjëve të harruarʺ (Në kujtim të dëshmorit të parë të UÇPMB-së, Fatmir Ibishi) Në rrethana të okupimit, pas luftës së Kosovës, rritja e ndikimit të ideve të çlirimit kombëtar, të propaganduara nga qarqet atdhetare brenda vendit, si dhe nevoja e vetëmbrojtjes nga terrori shtetror serb, bënë të domosdoshëm organizimin e lëvizjeve kombëtare shqiptare […]

Continue reading …
Iljas Bej Mirahori, personaliteti shqiptar që themeloi Korçën

Iljas Bej Mirahori, personaliteti shqiptar që themeloi Korçën   Një personalitet madhor shqiptar i mesjetës – Iljas Bej Mirahori (1410-1512)   nga Hysen Kobellari, Ph.D.   Hyrje Nga thellësitë e shekujve na vijnë shenja, të dhëna, fakte e dokumenta interesante për një personalitet të shquar e të rëndësishëm shqiptar dhe jo vetёm shqiptar, të periudhës së mesjetës […]

Continue reading …