Home » Archives by category » Kryesore (Page 44)
TRAKTATI I SHËN STEFANIT DHE KONGRESI I BERLINIT

ISHIN DHE MBETËN NEOKOLONIALIZËM TIPIK SHEKULLOR NË ANALET E DIPLOMACISË EVROPIANE NDAJ TROJEVE ETNIKE TË SHQIPËRISË SË VJETËR VERILINDORE 1877-1878 Traktati i Shën Stefanit, i 3 mars 1878, më nenet dhe paragrafët e judikaturës së diplomacisë evropiane, ishte dhe mbeti një kob dhe tragjedi kontinuele për territoret dhe popullatën autoktone të Shqipërisë së Vjetër Verilindore. […]

Continue reading …
Arsimi në rrethin e Matit (1945-1065) (II)

Nga:Msc.Alma Kola. vazhdim… Lufta kundër analfabetizmit në vitin (1949-1955) Në fund të Luftës së Dytë Botërore , Shqipëria ishte një nga vendet me nivel të lartë të popullsisë analfabete, rrjedhojë e prapambetjes së theksuar social-ekonomike të trashiguar.Zgjidhja e problemit që kushtëzonte vetë ecurinë e vendit kaloi nëpër dy fazave. Faza e parë që prek vitet […]

Continue reading …
Luma dhe Lidhja Shqiptare e Prizrenit 1878-1881 (III).

Nga:Msc.Mynyr Sula. vazhdim… Në traditën popullore Luma përmendet edhe si nahije edhe si kaza dhe të dy këto emërtime janë të sakta, sepse i përkasin periudhave të ndryshme kohore, pra këta emërtime u përgjigjen më së miri periudhave të caktuara të organizimit administrativ të Perandorisë Osmane. Edhe qendra e kazasë ka lëvizur: së pari, ka […]

Continue reading …
NË LUFTËRAT BALLKANIKE (1912 – 1913) MRETËRITË SERBE, MALAZEZE DHE GREKE KANË USHTRUAR GJENOCID DHE SPASTRIM ETNIK MBI POPULLSINË SHQIPTARE

PROF.Dr.Bajram Xhafa (Pedagog në Universitetin “Luigj Gurakuqi” Shkodër) Shkaktarë të armiqësive në luftën e parë (ballkanike), shkruan raporti i Komisionit Ndërkombëtar, kishin qenë vetë sllavët e Ballkanit, jo vetëm me shkeljet që u kishin bёrё ligjeve ndёrkombёtare por edhe marrëveshjeve të ndryshme që kishin nënshkruar me njëri tjetrin…Leo Freundlich përshkruan ngjarjet nga mesi i tetorit […]

Continue reading …
Një shqiptar në shërbim të njerëzimit: Mehmet Akif Ersoj

Nga: MA. Eduard Caka Abstrakt Në këtë shkrim synohet të prezantohet tek lexuesi shqiptar mendimtari, poeti dhe aktivisti i madh turk me origjinë shqiptare Mehmet Akif Ersoj. Rëndësia e këtij punimi qëndron në faktin që, Mehmet Akifi është dëshmitar i shekullit më të gjatë të perandorisë Osmane i mbushur me dhimbje e vuajtje për të […]

Continue reading …
Zhvillimi i Arsimi në Mat në vitet (1945-1965). (I)

Nga:Msc.Alma Kola Pozita gjeografike e rrethit të Matit zë pjesën veriore të Krahinës Malore Qendrore. Ai ndodhet midis koordinatave gjeografike 41*26’(Selitë të rrethit të Mirditës)dhe 41*47’ gjërësi gjeografike veriore (Zallbastartë rrethit të Tiranës) 19*52’ (Selishte të rrethit te Dibrës) dhe 20*14’gjatësi gjeografike lindore (Kudhi të rrethit të Krujës). Brenda kufijve administrativë të tij përfshin një […]

Continue reading …
KRAHINA E LUMËS GJATË LIDHJES SHQIPTARE TË PRIZRENIT 1878-1881. (II)

Nga:Msc.Mynyr Sula. Bajrakët e Lumës. Emrat e bajrakëve të Lumës, i kemi ndeshur për herë të parë, në dokumente osmane të gjysmës së parë të shek.XIX:Luma, Tejdrinrini, Qafa, Kalisi, Radomira, Çajla, Topojani.1 Fjala bajrak vjen nga turqishtja dhe në shqip është flamur, është symbol, rreth të cilit sillet dhe zhvillon veprimtarinë e një grupi të […]

Continue reading …
Krahina e Lumës në rrjedhën e Historisë (1878-1920). (I)

Nga: Msc.Mynyr Sula. Krahina e Lumes ne rrjedhen e Historise. (1878-1920) Në analet e historisë, në kronikat e ngjarjeve, në këngët popullore dhe nga vetë populli krahina e Lumës është njohur dhe trajtuar me një emër simbolik-Luma.Se sa i vjetër është toponimi “Lumë”, këtë nuk e dimë. Për herë të parë këtë emërtim e kemi […]

Continue reading …
Hapat e para të Shqipërisë drejt integrimit. (III)

Msc. Lulëzim CUKA Hapat e para të Shqipërisë drejt integrimit. Nga viti 1991, të gjithë qeveritë shqipëtare e kanë konsideruar integrimin europian si prioritet në axhendën e tyre politike. Mardhëniet ndërmjet Shqipërisë dhe Komunitetit Europian (siç quhej Bashkimi Europian deri në 1992 para Traktatit të Mastrihtit) filloi në 1991 dhe në 1992 një Marrveshje e […]

Continue reading …
SHAHIN TOÇI   “Një Jetë Për Flamur”

SHAHIN TOÇI Biografia e patriotit Shahin Toçi Patrioti i madh shqiptar Shahin Toçi lindi me 15 prill te vitit 1914 ne fshatin Urxalle te Matit ne nje familje te thjeshte, bujare dhe te beses, ku brez pas breza ne kete familje u trasheguan vlera te patriotizmit te vertete. Stergjyshi dhe gjyshi i deshmorit, Bajram dhe […]

Continue reading …