Home » Archives by category » Kryesore (Page 45)
Shqipëria gjatë Luftrave Ballkanike.

  Nga: Msc. Lulëzim CUKA Ndonëse shtrihej jashtë dy teatrove kryesore të luftës, beteja për Shqipërinë gjatë Luftës së Parë Ballkanike hodhi dritë mbi rrjetën e ngatërruar të marrëdhënieve ndërmjet fuqive të mëdha, shtetëve të sapoformuar, zhvillimit kuturorë të vetëdijës kombëtare, e madje, ambicieve personale. Ajo dëshmoi se tmerrësisht i vështirë do të ishte kalimi […]

Continue reading …
THEMELUESIT E BE-SË

Nga: Msc.Lulëzim CUKA Ideatori që hodhi gurin e themelit të Bashkimit Europian, ishte Ministri i Jashtëm Francez, Robert Schuman, në deklaratën e tij të 9 majit të vitit1950, në të cilën ai parashtroi idenë e përpunuar më parë me Jean Monnet për bashkimin e industrive evropiane të qymyrit dhe çelikut.  Plani Schuman u bë realitet me nënshkrimin në Paris të Traktatit Themelues […]

Continue reading …
RRUGA DREJT ËNDRRËS EUROPIANE (I)

Nga: Msc.Lulëzim CUKA  Bashkimi Evropian është një organizëm i ndërtuar që në fillimet e tij mbi bazën e gjashtë parimeve kryesore, të cilat janë: paqja, ribashkimi i kontinentit Evropian, siguria, solidariteti ekonomik dhe ai social, identiteti i evropianëve në botë dhe në BE, vlerat e BE-së. Europa përballet me sfida jashtëzakonisht të mëdha në shekullin […]

Continue reading …