Home » Archives by category » Shqiptare (Page 2)
KONGRESI SHQIPTAR I TRIESTËS (1 – 4 MARS 1913) I

KONGRESI SHQIPTAR I TRIESTËS (1 – 4 MARS 1913) Pjesa e parë   Një kongres katër ditor i mbajtur në Trieste (nga 1 deri në 4 mars 1913) është pasqyruar deri në detaje në revistën “DIFTIME E VRIME MI Kongres Shqyptaar t’Trieshtës 1- 4 MARCIT 1913″. Në këtë kongresë morën pjesë rreth 150 delegatë nga […]

Continue reading …
Nga Imam Aliu te Salahedin Ejjubiu, nga Emir Abdul-Kaderi te Hasan Riza Pasha… II

Nga Imam Aliu te Salahedin Ejjubiu, nga Emir Abdul-Kaderi te Hasan Riza Pasha… II   Fatos Kopliku, M.S., Washington DC, SHBA (Pjesa e II-të)  “Vërtet, tek i Dërguari i Zotit keni shembull të shkëlqyer” (33:21)   Abstrakt Ndër përvojat e jetës njerëzore, lufta është me shumë gjasë sprova më e vështirë e vetëpërmbajtjes, e kryerjes së detyrës […]

Continue reading …
Mbreti i Serbisë,Petar Karagjorgjeviq në Dibër, dhjetor 1915.

Mbreti i Serbisë,Petar Karagjorgjeviq në Dibër, dhjetor 1915 Nga Moisi Murra, Historian Më 6 tetor 1915“>1915 ushtritë austrohungareze nisen operacionet ushtarake kundër Serbisë.Më 14 tetor edhe Bullgaria, pasi kishte nënshkruar një marveshje të fshehtë me Aleancën Tri Palshe,i shpalli luftë Serbisë. Ushtria serbe u sulmua në pjesën veriore të saj nga forcat austro-gjermane dhe në […]

Continue reading …
MAQEDONIA NË VORBULLËN E FQINJËVE ANTISHQIPTARË (III)

MAQEDONIA NË VORBULLËN E FQINJËVE ANTISHQIPTARË (III)  (Pjesa e III-të) Thënie e marrë nga gazetari Amerikan, Edward R. Marrow, dhe libri i tij, “A nation of sheep will beget a guvernment of wolves”, cituar nga vepra e njohur “Maqedonia shqiptare-në dritën e teksteve dhe dokumentareve historike”, Vëllimi i I-rë, Tringa Design, Tetovë 2009, faqe 7 […]

Continue reading …
MAQEDONIA NË VORBULLËN E FQINJËVE ANTISHQIPTARË (II)

MAQEDONIA NË VORBULLËN E FQINJËVE ANTISHQIPTARË II (Pjesa e II-të) “Hapi i parë në likuidimin e një populli është të fshini kujtesën e tij. Shkatërroni librat e tij, kulturën e tij, historinë e tij. Atëherë, vini dike të shkruajë libra të rinj, të krijojë një kulturë të re, të shpikë një histori të re. Para […]

Continue reading …
MAQEDONIA NË VORBULLËN E FQINJËVE ANTISHQIPTARË (I)

(Pjesa e I-rë)   “Hapi i parë në likuidimin e një populli është të fshini kujtesën e tij. Shkatërroni librat e tij, kulturën e tij, historinë e tij. Atëherë, vini dike të shkruajë libra të rinj, të krijojë një kulturë të re, të shpikë një histori të re. Para se të kalojë shumë kohë, kombi […]

Continue reading …
Flamuri ynë Shqiptar.

Flamuri ynë Shqiptar RRETH FLAMURIT TË PËRBASHKUAR Flamuri shqiptar – shqiponja dykrerëshe e zezë në sfondin e kuq – është simboli më sublim i shprehjes së identitetit të shqiptarëve, kudo që jetojnë ata. Ky flamur ka mbajtur gjallë qenësinë shqiptare në rezistencën kundër pushtuesve të huaj, sidomos gjatë shekullit XX. Flamuri është dëshmi e besnikërisë […]

Continue reading …
Përpjekjet e shqiptarëve për shkrimin e gjuhës shqipe dhe qëndrimi i Stambollit.

Nga: Hasan Bello Materiali i mëposhtëm është shkëputur nga kujtimet e rilindasit Jani Vreto (1822-1900). Aty hidhet dritë mbi përpjkejet e intelektualëve shqiptar për shkrimin e gjuhës shqipe dhe zyrtarizimin e saj që në vitin 1867. Por, si rezultat i ballafaqimit të dy rrymave brenda elitës politike të Perandorisë Osmane, njëra që i mbështeste këto […]

Continue reading …
BETEJA E KUMANOVËS E NËNTORIT 1912

RESHAT AVDIU: BETEJA E KUMANOVËS E NËNTORIT 1912 Preshevë, 03. 11. 2012 – (Në Shkup e pashë se deri në ç’nivel njeriu varet nga rrethanat e krijuara nga lufta barbare. – Leon Trocki) – Gjatë tetorit të vitit 1912, u zhvilluan luftimet të përgjakshme mes ushtrisë kriminale të shkaut dhe kryengritësve shqiptarë, dhe atë nga Presheva […]

Continue reading …
“ZËRI I ÇAMËRISË”

“ZËRI I ÇAMËRISË”, ME ÇAMËRI TË CUNGUAR     Nga  Prof.Dr.sc.Rasim Bebo Si mund të injorosh veten tënde, si mund të cungosh Çamërinë, në një copë Çamëri perëndimore, vetëm përgjatë bregut të detit Jon, në një rrip toke nga Preveza në Konispol?… Si mund t’i vësh kufirin dhe emrin Çamëria, një sipërfaqje rreth  10% -15% […]

Continue reading …