Home » Archives by category » Shqiptare (Page 3)
VEPRIMTARIA ANTIKOMBËTARE E ESAT PASHË TOPTANIT 1912 – 1920.

Shpalime historike VEPRIMTARIA ANTIKOMBËTARE E ESAT PASHË TOPTANIT 1912 – 1920. Autor: Sheradin Berisha Përmbajtja – Kush ishte Esat Pashë Toptani? – Kush e vrau Hasan Riza Pashën dhe në ç’rrethana iu dorëzua Shkodra ushtrisë malazeze nga Esat Pashë Toptani? – Si u vu Esat Pashë Toptanit në shërbim të armiqëve të Shqipërisë? – Si u […]

Continue reading …
ILIRIA NË PERIUDHËN E ZGJERIMIT DHE TË RËNIES SË PERANDORISË ROMAKE.

ILIRIA NË PERIUDHËN E ZGJERIMIT DHE TË RËNIES SË PERANDORISË ROMAKE 1. GJENDJA EKONOMIKO-SHOQËRORE DHE ADMINISTRIMI I ILIRISË NË SHEK. I-III E.SONË Shteti romak si gjatë luftërave, ashtu edhe pas mbarimit të tyre u mor me organizimin administrativ të viseve të pushtuara, të cilin e kreu në disa etapa dhe me ndryshime sipas koniunkturave që […]

Continue reading …
QËNDRESA E ILIRËVE KUNDËR PUSHTUESVE ROMAKË.

QËNDRESA E ILIRËVE KUNDËR PUSHTUESVE ROMAKË Luftërat e gjata të shtetit ilir dhe atij maqedon ishin bërë pengesa më e fuqishme kundër pushtuesve romakë. Thyerja e këtyre dy fuqive më të rëndësishme në Ballkan i kishte hapur Romës rrugën për të vazhduar më tej politikën e saj ekspansioniste në këtë gadishull dhe më tej në […]

Continue reading …
MBRETËRIA E DARDANISË.

MBRETËRIA E DARDANISË Mbretëria Dardane doli në skenën historike në shek.IV p.e.sonë dhe u bë një prej faktorëve relevantë, politikë dhe ushtarakë në Evropën Juglindore gjatë shekujve III-I p.e.sonë Shteti i Dardanisë, duke i bërë sfidë dominimit romak për një kohë të gjatë, ra nën pushtetin e Perandorisë Romake. dhe iu bashkangjit Provincës së Mezisë […]

Continue reading …
SHTETI ILIR – FUQI MESDHETARE.  LUFTËRAT KUNDËR ROMËS (231 – 168).

SHTETI ILIR – FUQI MESDHETARE. LUFTËRAT KUNDËR ROMËS (231 – 168) Në historiografinë moderne është bërë zakon që shtetin ilir të mesit të shek. III ta quajnë shteti ardian. Studiuesit që e pagëzuan me këtë emër ia atribuojnë formimin e këtij shteti fisit të ardianëve. Sipas tyre, ky fis, i shtyrë nga keltët që vinin […]

Continue reading …

SHTETI I EPIRIT.

No Comment
SHTETI I EPIRIT.

SHTETI I EPIRIT 1. LINDJA E SHTETIT TEK EPIROTËT Territori dhe popullsia Në periudhën antike treva që nga malet e Llogarasë dhe të Kudhësit me rrjedhjen e mesme të Vjosës në veri dhe deri në gjirin e Ambrakisë dhe në kufijtë e Etolisë në jug, që nga malet e Pindit në lindje e deri tek […]

Continue reading …

SHTETET ILIRE.

No Comment
SHTETET ILIRE.

SHTETET ILIRE Në fundin e shek. V p.e.sonë ilirët hynë në rrugën e zhvillimit skllavopronar. Në shekujt që pasuan e deri në pushtimin romak krahinat më të përparuara ilire, ato jugore, kryesisht bregdetare, njohën zhvillimin e tyre më të lartë shoqëror e politik të pavarur. Urbanizimi intensiv i kësaj treve dhe zhvillimi që mori, për […]

Continue reading …
SHTHURJA E BASHKËSISË PRIMITIVE – I L I R Ë T

SHTHURJA E BASHKËSISË PRIMITIVE – I L I R Ë T (SHEK. XI – V P.E.SONË) Burimet historike dëshmojnë se në epokën e hekurit territori i Shqipërisë banohej nga ilirët, një nga popullsitë e mëdha të Evropës së atëhershme, që shtrihej në gjithë pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik. Rreth fundit të shekullit XII ose fillimit […]

Continue reading …
Etnogjenza e Shqiptarëve nga Ilirët

Nga : Akademiku Aleksandër Stipçeviq (ilirolog arbëresh) Etnogjenza e Shqiptarëve nga Ilirët 1. Po e filloi me J.E. Thunman Me historianin gjerman J.E. Thunman, i cili  para më se dy qindvjetësahve shkroi për prejardhjen e shqiptarëve në librin e tij, “Hulumtime rreth historisë së popujve të Europës lindore”, nisë një varg shumë i madh shkencëtarësh, […]

Continue reading …
Shqipëria dhe Kombet e Bashkuara në Luftën e Dytë Botërore.

Referat i Prof. Paskal Milo në konferencën shkencore  kushtuar 70 vjetorit të Çlirimit, 27.11.2014  Marrëdhëniet midis Shqipërisë dhe Kombeve të Bashkuara në Luftën e Dytë Botërore si ngjarje historike e historishkruarje ka qënë e ndërlikuar e komplekse. Ky raport si proces i shtrirë në kohë nga 7 prilli 1939 deri në 9 maj 1945 është […]

Continue reading …