Home » Archives by category » Analiza (Page 12)
Mardhënieve diplomatike midis Shqipërisë dhe Bashkimit Europian (VI)

Nga: Lulëzim Cuka Mardhënieve diplomatike midis Shqipërisë dhe Bashkimit Europian (VI). Fillimet e mardhënieve diplomatike midis Shqipërisë dhe Bashkimit Europian (BE) datojnë nga viti 1991 duke u themeluar më tej një vit më vonë, me nënshkrimin e Marveshjes së Tregtisë dhe Bashkpunimit, përfshirë deklaratën e përbashkët mbi dialogun politik, e cila hyri në fuqi me […]

Continue reading …
PROCESI I STABILIZIM-ASOCIMIT PËR SHQIPËRINË.

PROCESI I STABILIZIM-ASOCIMIT PËR SHQIPËRINË  (V) Nga: Msc: Lulëzim CUKA Në nëntor 1999, Komisioni Evropian paraqiti një raport mbi studimin e fizibilitetit për hapjen e negociatave me Shqipërinë për nënshkrimin e Marrëveshjes së Stabilizim dhe Asocim përfundim, megjithatë, se Shqipëria nuk i ka plotësuar kushtet për një marrëveshje të tillë.[1] Marrëveshja e Stabilizim-Asociimit është baza […]

Continue reading …
Akti i Pavarësisë.

Akti i Pavarësisë u firmos nga 40 veta. Meksi: Akti i Pavarësisë u firmos nga 40 veta, në fletën pas janë 6 emra Shtatë ditët e Kuvendit të Vlorës, 28 nëntor-4 dhjetor 1912.Lista e plotë me 40 firmëtarët e Aktit të Pavarësisë.Cilët ishin 76 pjesëmarrësit e mbledhjes historike. Kuvendi i Vlorës dhe shpallja e pavarësisë […]

Continue reading …
Lufta Ballkanike u bë vetëm për portet e Shqipërisë.

Nga:George Fred Williams. Shqipëria, një vend kaq i vogël e i prapambetur, pa kurrfarë qytetërimi, pse luan një rol kaq të madh në politikën e Evropës? Është e nevojshme që t’i përgjigjem këtu kësaj pyetje, përgjigja e së cilës trajton përmbajtjen e ndërlikuar të diplomacisë evropiane. Përgjigja e shkurtër është se situata gjeografike e Shqipërisë […]

Continue reading …
TRAKTATI I SHËN STEFANIT DHE KONGRESI I BERLINIT

ISHIN DHE MBETËN NEOKOLONIALIZËM TIPIK SHEKULLOR NË ANALET E DIPLOMACISË EVROPIANE NDAJ TROJEVE ETNIKE TË SHQIPËRISË SË VJETËR VERILINDORE 1877-1878 Traktati i Shën Stefanit, i 3 mars 1878, më nenet dhe paragrafët e judikaturës së diplomacisë evropiane, ishte dhe mbeti një kob dhe tragjedi kontinuele për territoret dhe popullatën autoktone të Shqipërisë së Vjetër Verilindore. […]

Continue reading …
Arsimi në rrethin e Matit (1945-1065) (II)

Nga:Msc.Alma Kola. vazhdim… Lufta kundër analfabetizmit në vitin (1949-1955) Në fund të Luftës së Dytë Botërore , Shqipëria ishte një nga vendet me nivel të lartë të popullsisë analfabete, rrjedhojë e prapambetjes së theksuar social-ekonomike të trashiguar.Zgjidhja e problemit që kushtëzonte vetë ecurinë e vendit kaloi nëpër dy fazave. Faza e parë që prek vitet […]

Continue reading …
NË LUFTËRAT BALLKANIKE (1912 – 1913) MRETËRITË SERBE, MALAZEZE DHE GREKE KANË USHTRUAR GJENOCID DHE SPASTRIM ETNIK MBI POPULLSINË SHQIPTARE

PROF.Dr.Bajram Xhafa (Pedagog në Universitetin “Luigj Gurakuqi” Shkodër) Shkaktarë të armiqësive në luftën e parë (ballkanike), shkruan raporti i Komisionit Ndërkombëtar, kishin qenë vetë sllavët e Ballkanit, jo vetëm me shkeljet që u kishin bёrё ligjeve ndёrkombёtare por edhe marrëveshjeve të ndryshme që kishin nënshkruar me njëri tjetrin…Leo Freundlich përshkruan ngjarjet nga mesi i tetorit […]

Continue reading …
Zhvillimi i Arsimi në Mat në vitet (1945-1965). (I)

Nga:Msc.Alma Kola Pozita gjeografike e rrethit të Matit zë pjesën veriore të Krahinës Malore Qendrore. Ai ndodhet midis koordinatave gjeografike 41*26’(Selitë të rrethit të Mirditës)dhe 41*47’ gjërësi gjeografike veriore (Zallbastartë rrethit të Tiranës) 19*52’ (Selishte të rrethit te Dibrës) dhe 20*14’gjatësi gjeografike lindore (Kudhi të rrethit të Krujës). Brenda kufijve administrativë të tij përfshin një […]

Continue reading …
Hapat e para të Shqipërisë drejt integrimit. (III)

Msc. Lulëzim CUKA Hapat e para të Shqipërisë drejt integrimit. Nga viti 1991, të gjithë qeveritë shqipëtare e kanë konsideruar integrimin europian si prioritet në axhendën e tyre politike. Mardhëniet ndërmjet Shqipërisë dhe Komunitetit Europian (siç quhej Bashkimi Europian deri në 1992 para Traktatit të Mastrihtit) filloi në 1991 dhe në 1992 një Marrveshje e […]

Continue reading …