Home » Archives by category » Analiza (Page 2)
Në kujtim të një Deklarate gjysmake të Konçulit

Në kujtim të një Deklarate gjysmake të Konçulit Tani që po bëhen rreth dy dekada që nga nënshkrimi i Deklaratës së Konçulit më 20 maj 2001, shqiptarët në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë janë në një gjendje politike shumë të rënd me forma të spastrimit etnik që po përdor shteti serb. Lufta e Ushtrisë Çlirimtare të […]

Continue reading …
Mjerimi i Shqiptarizmit në Preshevë, misioni antikombëtar i Dudiqit

Mjerimi i Shqiptarizmit në Preshevë, misioni antikombëtar i Dudiqit Misioni i Dudiqit po bëhet pikrishtë në vigjilje të ditëlindjes së heroit kombëtarë shqipëtar Gjergj Kastriotit-Skenderbeut. Në shekullin XXI rreth 100 mijë banorë të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës ende mësojn pa abetarën shqipe. Ky fatë i hidhur i një pjesë të kombit shqipëtar nga shumë faktorë […]

Continue reading …
Pse Siria nuk është një luftë e amerikanëve?

Pse Siria nuk është një luftë e amerikanëve? Nga: Rigels Lenja Edhe njëherë tjetër Siria, u vu në qendër të diplomacisë ndërkombëtare. Dukej sikur, po ripërsëritej kriza e raketave në Kuba, e vitit 1962. Koalicioni Perëndimor i përbërë nga: Franca, Britania e Madhe dhe ShBA-të, dëshmoi që ka mundësinë t’i vendosë kufij të pakapërcyeshëm Asadit. Në […]

Continue reading …
RRUGËT E NDËRDIJES, PËRPLASJA E RALITETIT DHE KONTRADIKTAT E TË VËRTETËS (Pjesa e II-të)

Studim për librin me tregime të shkurtëra “Heroi i rrugës” të Prend Buzhalës. Botoi SHB «ROZAFA», Prishtinë 2017. Nuk do mend se Prend Buzhalës, si një autor i njohur i poezive, kritikave letrare, eseve, studimeve letrare e monografike, vështimeve të ndryshme, të prozës e romanit, të publcistikës historike e kulturore, dhe disa librave të tjerë, të përgaditura për […]

Continue reading …
RRUGËT E NDËRDIJES, PËRPLASJA E RALITETIT  DHE KONTRADIKTAT E TË VËRTETËS

Brahim AVDYLI:   RRUGËT E NDËRDIJES, PËRPLASJA E RALITETIT DHE KONTRADIKTAT E TË VËRTETËS (Pjesa e I-rë)   Studim për librin me tregime të shkurtëra “Heroi i rrugës” të Prend Buzhalës, Botoi  SHB «ROZAFA», Prishtinë 2017.   Prend Ndue Buzhala është një autor i njohur në disa fusha të krijimatrisë e të shkrimit letrar: në […]

Continue reading …
Fluturimi i avionëve ushtarak serb mbi Preshevë, një mesazh simbolik anti-shqiptar dhe amerikan në rajon.

Fluturimi i avionëve ushtarak serb mbi Preshevë, një mesazh simbolik anti-shqiptar dhe amerikan në rajon Ky akt terrorizmi nga ana e shtetit serb ndaj popullatës civile shqiptare në Kosovë Lindore, Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë përmes demonstrimit të forcës si reagim i ngjarjeve politike të ndodhura ditë më parë në Mitrovicë,  po shpërfaqë politikën e hapur […]

Continue reading …
Turqia dhe Serbia me agjenda të përbashkëta anti-shqiptare dhe europiane në Ballkan.

Turqia dhe Serbia me agjenda të përbashkëta anti-shqiptare dhe europiane në Ballkan Politika kombëtare shqiptare dhe ajo institucionale e Kosovës, Shqipërisë dhe shqiptarëve në Maqedoni, po ashtu edhe ajo në nivele lokale në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë si dhe në Mal të Zi, po përballet me dy rreziqe të mëdha viteve të fundit, atë të […]

Continue reading …
Sa është “cilësor” niveli i arsimit në Kosovë?!

Sa është “cilësor” niveli i arsimit në Kosovë?! Vlerësimi i cilësisë në bazë të ekonomisë së tregut në arsimin superior në Kosovë Së fundmi u panë disa lista vetëvlerësuese për bartësit e arsimit superior në Kosovë, ku renditeshin këto institucione si më të “mirat”! Në këto lista printe Universiteti Publik si i pari dhe Kolegji […]

Continue reading …
ʹʹToka e heronjëve të harruarʺ

ʹʹToka e heronjëve të harruarʺ (Në kujtim të dëshmorit të parë të UÇPMB-së, Fatmir Ibishi) Në rrethana të okupimit, pas luftës së Kosovës, rritja e ndikimit të ideve të çlirimit kombëtar, të propaganduara nga qarqet atdhetare brenda vendit, si dhe nevoja e vetëmbrojtjes nga terrori shtetror serb, bënë të domosdoshëm organizimin e lëvizjeve kombëtare shqiptare […]

Continue reading …
Fakte historike mbi rolin e shqiptarëve në Greqinë e shek.XIX

Fakte historike mbi rolin e shqiptarëve në Greqinë e shek.XIX Nga Konica.al    Roli që kanë luajtur shqiptarët në rigjenerimin e Greqisë ka qenë njohur prej gjithë historianëve francezë, anglezë dhe gjermanë.  Në librin e tij “Shqiptarët në vendin e tyre dhe jashtë”, Mit’hat Frashëri citon disa studiues të cilët kanë thënë të vërtetën për ndikimin […]

Continue reading …