Home » Archives by category » Opinione (Page 7)
VARFËRIA “Armikun që s’dua ta bëj Mik”

      Nga: Lulëzim CUKA      VARFËRIA “Armikun që s’dua ta bëj Mik” I kalojmë sytë rreth një boshllëku si pikë refernce dhe sjell ngadalë ngacmimin dhe trazimin e dëshirave, mendimeve, ambicjeve, ç’thurrrjes së ëndrrave. …klithmat drithëruese sillen si akrepat e orës duke na treguar qe koha po kalon në kthetrat gërvishtëse të varfëris.Nuk […]

Continue reading …
KONGRESI I BERLINIT (1878) NDËRROI  FIZIONOMINË E BALLKANIT .

Nga: Prof. Nuredin AHMEDI  KONGRESI I BERLINIT (1878) NDËRROI FIZIONOMINË E BALLKANIT. Civilizimi perëndimor arriti ta zëvendësojë qytetërimin islam në Ballkan, atëherë  kur fuqitë perëndimore të udhëhequra nga Austrohungaria dëbuan Perandorinë  Osmane nga Gadishulli.  Këtë sukses civilizimi perëndimor evropian e arriti në saje të Austrohungarisë të  cilën e kishin edhe fuqi edhe mjet, ndërsa nga ana […]

Continue reading …
Zgjimi i ëndrrës Europiane.

Nga: Lulëzim CUKA. Zgjimi i ëndrrës Europiane. Ajo që sot gjithnjë më shpesh ka tendencë të karakterizohet si unitet dhe identitet në rritje i kontinentit të Evropës është rrjedhojë e zhvillimit dhe e ngjarjeve në gjysmën e dytë të shekullit njëzet. Deri atëherë për Evropën (dhe për vendet e sotme anëtare të BE-së) më shumë […]

Continue reading …
Si mbeti Shkodra në kufijtë e Shqipërisë.

Nga:Përparim Rexhepi Katër muaj betejë e ashpër midis trupave malazezo-serbe në njërën anë dhe atyre shqiptaro-turke nga ana tjetër, për të përcaktuar se kujt do t’i mbetej Shkodra. Një betejë me shumë të vrarë, me lagjet myslymane krejtësisht të shkatërruara, por që përcaktoi se kujt do t’i mbetej qyteti. Ngritja e flamurit shqiptar në Kalanë […]

Continue reading …
Lufta Ballkanike u bë vetëm për portet e Shqipërisë.

Nga:George Fred Williams. Shqipëria, një vend kaq i vogël e i prapambetur, pa kurrfarë qytetërimi, pse luan një rol kaq të madh në politikën e Evropës? Është e nevojshme që t’i përgjigjem këtu kësaj pyetje, përgjigja e së cilës trajton përmbajtjen e ndërlikuar të diplomacisë evropiane. Përgjigja e shkurtër është se situata gjeografike e Shqipërisë […]

Continue reading …
TRAKTATI I SHËN STEFANIT DHE KONGRESI I BERLINIT

ISHIN DHE MBETËN NEOKOLONIALIZËM TIPIK SHEKULLOR NË ANALET E DIPLOMACISË EVROPIANE NDAJ TROJEVE ETNIKE TË SHQIPËRISË SË VJETËR VERILINDORE 1877-1878 Traktati i Shën Stefanit, i 3 mars 1878, më nenet dhe paragrafët e judikaturës së diplomacisë evropiane, ishte dhe mbeti një kob dhe tragjedi kontinuele për territoret dhe popullatën autoktone të Shqipërisë së Vjetër Verilindore. […]

Continue reading …
Arsimi në rrethin e Matit (1945-1065) (II)

Nga:Msc.Alma Kola. vazhdim… Lufta kundër analfabetizmit në vitin (1949-1955) Në fund të Luftës së Dytë Botërore , Shqipëria ishte një nga vendet me nivel të lartë të popullsisë analfabete, rrjedhojë e prapambetjes së theksuar social-ekonomike të trashiguar.Zgjidhja e problemit që kushtëzonte vetë ecurinë e vendit kaloi nëpër dy fazave. Faza e parë që prek vitet […]

Continue reading …