Home » Archives by category » Arkeologji
NJIHUNI ME “DANTEN E ARKITEKTURES”

NJIHUNI ME “DANTEN E ARKITEKTURES”

NJIHUNI ME “DANTEN E ARKITEKTURES” Nga: Albert Vataj Antoni Gaudi, katalanasi i famshëm i arkitekturës, linjave të buta, shkujdesjes, elegancës dhe magjepsjes “Vetëm një i çmendur do të përpiqet për të përshkruar diçka që nuk ekziston në botë!”, në atë botë së cilës ai, Antonio Gaudi i dha një trajtëzim imagjinativ, më shumë se shastisës për […]

Karakteri i ilirëve…

Nga Marin Mema Cilat janë disa ndër elementet që u kanë bërë përshtypje autorëve të lashtë mbi jetën e ilirëve? Sigurisht, ka pasur të tillë që janë përpjekur, në bazë të interesave dhe lidhjeve të momentit, t’i identifikojnë me terma negative, shpesh edhe përçmuese, por ka të tjerë që dukshëm janë dashuruar me karakterin e […]

Continue reading …
Toleranca fetare në Vilajetin e Kosovës dhe shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë (1908-1912)

nga Nuridin Ahmeti Instituti Albanologjik – Prishtinë   Është mendim i përbashkët i studiuesve vendas e të huaj, se epiqendra e kryengritjeve shqiptare të viteve 1908-1912 ishte në Vilajetin e Kosovës. Si prijës të këtyre kryengritjeve dallohen disa figura udhëheqëse si; Idriz Seferi, Isa Boletini etj., të cilët ndër bashkëpunëtorët më të ngushtë kishin prijësit fetarë […]

Continue reading …
Artet e bukura shqiptare.

Artet e bukura shqiptare Fillimet e artit figurativ në truallin e Shqipërisë janë të hershme. Gjurmët e para i përkasin periudhës së neolitit. Nëpërmjet zbulimeve të shumta arkeologjike, në zona të ndryshme të vendit, janë gjetur qindra e mijëra qeramika, terakota, zbukurime ne metal etj., që u përkisnin fiseve ilire, paraardhësve të drejtpërdrejt të shqiptarëve […]

Continue reading …

QYTETET SHQIPTARE.

No Comment
QYTETET SHQIPTARE.

Shkodra Historikisht Shkodra ka qenë një ndër qytetet kryesore shqiptare. Zhvillimin më të madh e mori në shekullin XIX. Më 1870 ajo kishte rreth 50 000 banorë. Historikisht Shkodra ka qenë një ndër qytetet kryesore shqiptare. Zhvillimin më të madh e mori në shekullin XIX. Më 1870 ajo kishte rreth 50 000 banorë. U bë […]

Continue reading …
Stema 700-vjeçare e Skurajve   si e shpëtoi konsulli Ippen.

  Kur objektet e trashëgimisë bien në dorën e një njeriu të ditur, më pas kanë një fat të lumtur. I tillë ka qenë fati i skulpturës 700-vjeçare në basoreliev të stemës së Skurajve. Objekti ra në dorë të studiuesit e diplomatit austro-hungarez Theodor Ippen (1861-1935), i cili zhvilloi një veprimtari të dendur në Shqipëri. Drejtuesit […]

Continue reading …
NË MBROJTJE TË PËRKOHSHME, 1.525 MONUMENTE

NË MBROJTJE TË PËRKOHSHME, 1.525 MONUMENTE Është publikuar lista e trashëgimisë kulturore nën mbrojtje të përkohshme për periudhën 2015-16. Tani shteti ka në mbrojtje 1.525 monumente për dallim nga përbërja e listës së kaluar, ku numëroheshin 1.441 të tilla. “Trashëgimia kulturore në mbrojtje të përkohshme ka të njëjtat atribute me trashëgiminë kulturore në mbrojtje të […]

Continue reading …
Arkeologët dhe Arkeologjia shqiptare

nga Flori Bruqi:Arkeologët dhe Arkeologjia shqiptare Interesi për vlerat arkeologjike të Shqipërisë nis qysh në shek. XIX kur studjues të gjeografisë historike iu kushtuan lokalizimit dhe identifikimit të të dhënave nga burimet antike. Kështu është i pari që viziton Shqipërinë francezi Pouqueville (F.C.H.L. Pouqueville, Voyage dans la Grèce, comprenant la description ancienne et moderne de […]

Continue reading …
Kultura materiale dhe historia e qytetit të Prishtinës.

Kultura materiale dhe historia e qytetit të Prishtinës FOTO: Ndërtesa të vjetra të Prishtinës: xhamia dhe Akademia e Shkencave dhe e Arteve. Mr. Qazim Namani Prishtina shtrihet në mes të lumenjve të vegjël Prishtevkës dhe Vellushës, që rrjedhin nga kodrinat xehetarie në anën perëndimore të malësisë së Gallapit. Në anën jugore dhe perëndimore Prishtina kufizohet […]

Continue reading …
Parku kombëtar i Butrintit

Parku kombëtar i Butrintit Natyra dhe arkeologjija Parku kombëtar i Butrintit, Shqipëri Zona rreth qytetit antik të Butrintit në jug të Shqipërisë nuk është vetëm  strehë e një sërë  speciesh globalisht të rrezikuara , por ka edhe një histori kulturore të pasur që justifikon njohjen e saj si sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s. Parku […]

Continue reading …
Page 1 of 212