Home » Archives by category » Bota
Kosova, lufta dhe fitorja ime!

Kosova, lufta dhe fitorja ime!

Ish-sekretarja amerikane e Shtetit, Madeleine Albright: Kosova, lufta dhe fitorja ime! Madeleine Korbel Albright lindur më 15 maj 1937 – femra e parë në postin e sekretarit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, politikane dhe diplomate amerikane. Madeleine Albright eshte ish sekretarja e pare femer dhe njeherit e 64, e nominuar nga presidenti i atehershem […]

In search of a pardon, the beginning of a Kosovo-Serbia reconciliation.

In search of a pardon, the beginning of a Kosovo-Serbia reconciliation By Dr. Lisen Bashkurti  A quarter of a century ago Slobodan Milošević, Serbia’s leader and the number one thug of the Balkans, began his extermination campaign against the peoples of Slovenia, Croatia, Bosnia and Albanians of Kosovo.  The remnants of Serbia’s genocide, war crimes, ethnic […]

Continue reading …
MBRETËRIT ILIR-DARDAN-ALBAN TË FRANKËVE.

MBRETËRIT ILIR-DARDAN-ALBAN TË FRANKËVE Frankët dolën nga Panonia e ilirëve dhe emigruan me në krye djalin e Antenorit, Sunno. Këta autorë i quajnë frankët si panonë, po ashtu dhe normanët, të cilët kishin të njëjtin gjysh, Antenorin. Rethaan Macaré në librin e tij “Oude Kronijk van Brabant”, në “Codex Diplomaticus Neerlandicus”, seria 2, pjesa 3 […]

Continue reading …
European Integration and the Western Balkans.

By: Roberto Belloni  University of Trento European Integration and the Western Balkans: Lessons, Prospects, and Limits Roberto Belloni University of Trento Article forthcoming in the Journal of Balkan and Near Eastern Studies, 2009. European integration is almost universally recognized as the key strategy for achieving the twin goals of peace and prosperity in the Western […]

Continue reading …
Shpërngulja e shqiptarëve për në Turqi 1937-1941 dhe roli i Bashkësisë Fetare Islame në pengimin e saj.

Shpërngulja e shqiptarëve për në Turqi 1937-1941 dhe roli i Bashkësisë Fetare Islame në pengimin e saj   nga Qerim Lita – Shkup Abstrakt Bashkësia Fetare Islame në Mbretërinë e SKS (jugosllave), përkatësisht Ulema Mexhlisi i Shkupit, i cili përfshinte tërë viset shqiptare nën Jugosllavi, pati një rol të rëndësishëm në organizimin e popullsisë myslimane. Nisur […]

Continue reading …
60 VJETORI I TEQESË BEKTASHIANE SHQIPTARE NË AMERIKË (1954-2014)

 Mexhid YVEJSI   60 VJETORI I TEQESË BEKTASHIANE SHQIPTARE NË AMERIKË (1954-2014)          Më 15 Maj 2014 u mbushën 60 vjet nga dita e përurimit të Teqesë Bektashiane Shqiptare në Amerikë.  Me kalimin e kohës, Teqeja Bektashiane Shqiptare erdhi duke e zhvilluar veprimtarinë në fushën jo vetëm fetare, por edhe në atë atdhetare, […]

Continue reading …
Shqiptarët ndihmuan në ngritjen e Perandorisë Osmane, ja kush ishin 39 kryeministrat shqiptarë që qeverisën në 1400-1600.

Shqiptarët ndihmuan në ngritjen e Perandorisë Osmane, ja kush ishin 39 kryeministrat shqiptarë që qeverisën në 1400-1600. Shqiptarët qeverisën perandorinë osmane si kryeministra, për një periudhë kohore prej afro 150 vjetësh në 500 vite sa qeverisi kjo perandori. Kryeministrat shqiptarë i dhanë osmanëve Anadollin, Konstandinopojën, Irakun, Jemenin, Egjiptin, Algjerinë, Libinë, Arabinë, Sirinë, Hungarinë, Krimenë, Kretën […]

Continue reading …
Harmonia Ndërfetare në Islam.

– Sean William White Harmonia Ndërfetare në Islam. Përplasja e qytetërimeve, kulturave, etnive dhe feve duket të jetë motiv mbizotërues përgjatë gjithë historisë. Historia ofron shembuj të njëkohshëm konfliktesh dhe përpjekjesh titanike për të zgjidhur tensionet dhe ndarjet që ushqejnë armiqësi përmes ndërmjetësimit, diplomacisë dhe dialogut. Disa konflikte janë shumë të ndërlikuar për t’u përmbyllur […]

Continue reading …
Nacionalizmi dhe Imperializmi.

Nacionalizmi dhe Imperializmi. Nga:Lulezim Cuka. Problemin mbi kombin dhe nacionalizmin dua ta shtri në rrafshin shkencor duke iu refereuar një autori dhe njohësi të mirë të kesaj fushe ERIC HOBSBAUM, në mënyre që punimi që te jetë sa më I pasur do referohem edhe autorevë të tjerë, njohes të mire  ashtu sic janë: ERNEST GELLNER […]

Continue reading …
PROCESI I STABILIZIM-ASOCIMIT PËR SHQIPËRINË.

PROCESI I STABILIZIM-ASOCIMIT PËR SHQIPËRINË  (V) Nga: Msc: Lulëzim CUKA Në nëntor 1999, Komisioni Evropian paraqiti një raport mbi studimin e fizibilitetit për hapjen e negociatave me Shqipërinë për nënshkrimin e Marrëveshjes së Stabilizim dhe Asocim përfundim, megjithatë, se Shqipëria nuk i ka plotësuar kushtet për një marrëveshje të tillë.[1] Marrëveshja e Stabilizim-Asociimit është baza […]

Continue reading …