Home » Archives by category » Figura Historike (Page 3)
THËNIE NGA PERSONALITETE HISTORIKE SHQIPTARE

THËNIE NGA PERSONALITETE HISTORIKE SHQIPTARE Materiale nga arkiva në prag të 28 Nëntorit Ismail Qemali Kujt i takon vendi? Njëri nga delegatët që morën pjesë në shpalljen e Pavarësisë, iu drejtua Ismail Qemalit: – Më duket s’e ka vendin aty Luigj Gurakuqi, në krye të dhjetë-pesëmbëdhjetë mësuesve dhe të tri katër shkollave. Ai duhet të […]

Continue reading …
Firmëtari i pavarësisë Ferit Vokopola, personalitet i shquar islam

Firmëtari i pavarësisë Ferit Vokopola, personalitet i shquar islam Ferit Vokopola 1887-1967 Ferit Vokopola lindi në Vokopolë të Beratit më 18 gusht 1887. Atdhetar dhe njëri nga pjesëmarrësit e Kuvendit Kombëtar të Vlorës. Në vitin 1920 ishte ndër organizatorët e Kongresit të Lushnjës. Ai iu përkushtua fesë dhe ishte ndër themeluesit e Medresesë së Tiranës […]

Continue reading …
ISMAIL ANAMALI – mësues atdhetar dhe metodist i shquar (1887-1948)

ISMAIL ANAMALI – mësues atdhetar dhe metodist i shquar (1887-1948)   nga Prof. Dr. Njazi KAZAZI & Dr. Lindita KAZAZI Universiteti “Luigj Gurakuqi”, Shkodër Mësues, drejtues shkolle, inspektor arsimi, pjesëmarrës në veprimtari kombëtare, autor tekstesh shkollore, me punën e tij të gjatë në dobi të arsimit dhe shkollës shqiptare, Ismail Anamali duhet të zërë vend nderi në […]

Continue reading …
MENDIMI PEDAGOGJIK I SAMI FRASHËRIT.

MENDIMI PEDAGOGJIK I SAMI FRASHËRIT. Të shkruash për rilindësin tonë, Sami Frashërin, është diçka jo e lehtë. Kjo, jo sepse shkrimet e tij, apo studimet rreth tij, janë të pakta, por, e kundërta, ato janë aq shumë dhe të trajtuara nga këndvështrime të ndryshme, rreth fushave në të cilat ka kontribuar Samiu, saqë është shumë […]

Continue reading …
Sylejman Vokshi: “Projekti i Ushtrisë Shqiptare” i Lidhjes Shqiptare te Prizrenit.

Strategu, burrështetasi e diplomati i shquar i shekullit XIX Sivjet mbushen 200 vjet qëkurse në Gjakovë u lind strategu e burrështetasi i shquar shqiptar Sulejman Vokshi. Njeriu e ka vështirë që, në faqet e një punimi përkujtimor si ky, të përfshijë personalitetin e shquar shumëdimensional dhe kompleks të njërit nga përfaqësuesit më të mëdhenj e më […]

Continue reading …
Karagjorgje, shqiptar nga Sanxhaku!

Karagjorgje, shqiptar nga Sanxhaku! Lufta në mes Austro-Hungarisë dhe Turqisë, e njohur si Lufta e Vjenës – e cila ka zgjatë nga viti 1683 deri në vitin 1699 – ka shkaktuar ndryshim të madh në strukturën etnike të popullsisë së Sanxhakut. Lufta ka shkaktuar shumë viktima dhe shkatërrime, ku si rrjedhojë pason shpërngulja e popullsisë […]

Continue reading …
Nga Imam Aliu te Salahedin Ejjubiu, nga Emir Abdul-Kaderi te Hasan Riza Pasha… II

Nga Imam Aliu te Salahedin Ejjubiu, nga Emir Abdul-Kaderi te Hasan Riza Pasha… II   Fatos Kopliku, M.S., Washington DC, SHBA (Pjesa e II-të)  “Vërtet, tek i Dërguari i Zotit keni shembull të shkëlqyer” (33:21)   Abstrakt Ndër përvojat e jetës njerëzore, lufta është me shumë gjasë sprova më e vështirë e vetëpërmbajtjes, e kryerjes së detyrës […]

Continue reading …
Nga Imam Aliu te Salahudin Ejjubi, nga Emir Abdul-Kaderi te Hasan Riza Pasha… (I)

Nga Imam Aliu te Salahudin Ejjubi, nga Emir Abdul-Kaderi te Hasan Riza Pasha… I   Fatos Kopliku, M.S., Washington DC, SHBA (Pjesa e I-rë) Abstrakt Ndër përvojat e jetës njerëzore, lufta është me shumë gjasë sprova më e vështirë e vetëpërmbajtjes, e kryerjes së detyrës pa shkelur cakun, e aq më tepër një arenë ku dikush […]

Continue reading …
Rexhep Pashë Mati, marshall i shqiptarizmës

Rexhep Pashë Mati, marshall i shqiptarizmës Shkruan : Eugen  SHEHU Jeta e shqiptarit, ka kaluar jo rrallë, përmes trajtave fantazmagorike të fateve të çuditshëm.  Prapambetja sociale e trashëguar prej natës së gjatë të perandorive sunduese, gjithsesi nuk ka mundur të zbraze shpirtin e madh të shqiptarit, dashurinë e madhe të tij për dijeni. Nëpër sa […]

Continue reading …
NAMIK DELVINA,PERSONALITET I SHQUAR NË HISTORINË E RILINDJES SË KOMBIT SHQIPTAR –

NAMIK DELVINA,PERSONALITET I SHQUAR NË HISTORINË E RILINDJES SË KOMBIT SHQIPTAR – Shkruan : Eugen  SHEHU Delvina,ai qytet i bukur në prehër të maleve të Lunxherisë,ka qenë në shekuj shembull i lartë trimërie dhe mbijetese të shqiptarëve.Në vitet 1820-1847,qyteti jugor u shndrua në vatër të kryengritjes kundër reformave turke të Tanzimatit,ndërsa në vitet e lavdishme të Lidhjes […]

Continue reading …