Home » Archives by category » Figura Historike (Page 8)
ELEZ ISUFI  (1861-1924)

ELEZ ISUFI (1861-1924). Gjatë qëndrimit të tij në Londër, gazetarët anglezë, të mahnitur me paraqitjen impozante dhe burrërore të  Isa Boletinit, që rrezatonte ngjashmëri me heronjtë e antikës, por edhe  duke qenë në njohuri me aktivitetin e tij atdhetar, nuk kishin hezituar ta krahasonin me Robin Hudin, heroin e njohur të vegjëlisë britanike, i cili luftoi kundër të […]

Continue reading …

BAJRAM CURRI.

No Comment
BAJRAM CURRI.

Nga: Malenglen Verli: Bajram Curri, tribun i vegjëlisë. Heroi i Popullit, Bajram Curri, me veprimtarinë e gjate prej atdhetari konsekuent, ku krahas luftës për çlirimin e bashkimin kombetar, spikat edhe perpjekja per konsolidimin dhe demokratizimin e Shqiperise se pavarur. Ka lene gjurme te thella e te pashlyeshme ne ndergjegjen e kombit dhe konsiderohet si nje […]

Continue reading …
Ali Pashë Tepelena, Luani i Janinës.

Ali Pashë Tepelena, Luani i Janinës. Permbledhje nga: Olsi Jazexhi Shekulli i XVIII i gjeti trevat Shqiptare ne nje kohe autonomie te theksuar nga  pushteti Osman i Stambollit dhe pa nje fuqizim te madh te bejlereve dhe pashallareve  Shqiptare ne qeverisjen e tyre ne Shqiperi. Shqiptaret qe tashme kishin krijuar ne  Stamboll lidhje te forta […]

Continue reading …
Vehbi Agolli (Dibra).

Vehbi Agolli (Dibra) teolog dhe veprimtar i shquar për pavarësi kombëtare Nga: Dr. MOIS KAMBERI  Vehbi Agolli (Dibra) lindi në Dibër të Madhe më 1867 në një familje të përmendur në luftën për çështjen kombëtare, arsimore, kulturore dhe fetare. I ati i tij, Myfti i Dibrës, me kulturë dhe vizion të gjerë, ndikoi personalisht në edukim […]

Continue reading …
DOM  NIKOLLË  KAÇORRI.

Dom Nikolla Nënkryetari i parë i Qeverisë parë shqiptare pas 433 viteve… (Një kujtesë e vogel per një “gurë” të madh themeli në “godinen” 100 vjeçare të  shtetit shqiptarë) DOM  NIKOLLË  KAÇORRI , ATDHETARI-MESHTAR, QË LUFTOI ME PUSHKË E BEKOI ME KRYQ PËR PAVARESINË E SHQIPERISË..! Nga Ndue   BACAJ * Nuk ka asnjë aresye të […]

Continue reading …
HASAN PRISHTINA.

RAMADAN PLLANA: HASAN PRISHTINA, IDEOLOGU KRYESOR I SHQIPËRISË ETNIKE (Zvicër, 26. 11. 2012) – Luftën dhe kundërshtimin ndaj copëtimit do ta ndaloj vetëm kur të çlirohet dhe të bashkohet kombi im. (Hasan Prishtina)– Dhe, para se gjithash, ruhuni nga mallkimi i historisë dhe mos e harroni atë kur të jepni mendimin tuaj ! (Hasan Prishtina)– Arësimi […]

Continue reading …
Një shqiptar në shërbim të njerëzimit: Mehmet Akif Ersoj

Nga: MA. Eduard Caka Abstrakt Në këtë shkrim synohet të prezantohet tek lexuesi shqiptar mendimtari, poeti dhe aktivisti i madh turk me origjinë shqiptare Mehmet Akif Ersoj. Rëndësia e këtij punimi qëndron në faktin që, Mehmet Akifi është dëshmitar i shekullit më të gjatë të perandorisë Osmane i mbushur me dhimbje e vuajtje për të […]

Continue reading …
SHAHIN TOÇI   “Një Jetë Për Flamur”

SHAHIN TOÇI Biografia e patriotit Shahin Toçi Patrioti i madh shqiptar Shahin Toçi lindi me 15 prill te vitit 1914 ne fshatin Urxalle te Matit ne nje familje te thjeshte, bujare dhe te beses, ku brez pas breza ne kete familje u trasheguan vlera te patriotizmit te vertete. Stergjyshi dhe gjyshi i deshmorit, Bajram dhe […]

Continue reading …
THEMELUESIT E BE-SË

Nga: Msc.Lulëzim CUKA Ideatori që hodhi gurin e themelit të Bashkimit Europian, ishte Ministri i Jashtëm Francez, Robert Schuman, në deklaratën e tij të 9 majit të vitit1950, në të cilën ai parashtroi idenë e përpunuar më parë me Jean Monnet për bashkimin e industrive evropiane të qymyrit dhe çelikut.  Plani Schuman u bë realitet me nënshkrimin në Paris të Traktatit Themelues […]

Continue reading …