Home » Archives by category » Histori
Sander Prosi

Sander Prosi

Sander Prosi Artsit i Popullit Lindi ne Shkoder, ne janar te vitit 1920. Pasi mbaroi shkollen fillore vazhdoi gjimnazin e Tiranes. Merr pjese ne dramen “Vilhelm Teli”. Shkon per studime ne Austri per dentist, te cilat nuk i mbaroi. Me 1947 merr pjese ne konkursin prane Teatrit Popullor dhe e fiton ate. Mbi 100 role […]

Në kujtim të një Deklarate gjysmake të Konçulit

Në kujtim të një Deklarate gjysmake të Konçulit Tani që po bëhen rreth dy dekada që nga nënshkrimi i Deklaratës së Konçulit më 20 maj 2001, shqiptarët në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë janë në një gjendje politike shumë të rënd me forma të spastrimit etnik që po përdor shteti serb. Lufta e Ushtrisë Çlirimtare të […]

Continue reading …
Si Enveri fshehu rolin e Zogut në 7 prill dhe ndërroi historinë e rezistencës/

Si Enveri fshehu rolin e Zogut në 7 prill dhe ndërroi historinë e rezistencës/ Dëmet kolaterale të manipulimit të Enver Hoxhës që u shfrytëzuan prej Greqisë Nga Mentor Nazarko A e dobësoi Enver Hoxha pozicionin e Shqipërisë në përplasjen me Greqinë në Konferencën e Paqes në Paris në 1946 ? Kristo Frashëri, historiani i madh […]

Continue reading …
ʹʹToka e heronjëve të harruarʺ

ʹʹToka e heronjëve të harruarʺ (Në kujtim të dëshmorit të parë të UÇPMB-së, Fatmir Ibishi) Në rrethana të okupimit, pas luftës së Kosovës, rritja e ndikimit të ideve të çlirimit kombëtar, të propaganduara nga qarqet atdhetare brenda vendit, si dhe nevoja e vetëmbrojtjes nga terrori shtetror serb, bënë të domosdoshëm organizimin e lëvizjeve kombëtare shqiptare […]

Continue reading …
Iljas Bej Mirahori, personaliteti shqiptar që themeloi Korçën

Iljas Bej Mirahori, personaliteti shqiptar që themeloi Korçën   Një personalitet madhor shqiptar i mesjetës – Iljas Bej Mirahori (1410-1512)   nga Hysen Kobellari, Ph.D.   Hyrje Nga thellësitë e shekujve na vijnë shenja, të dhëna, fakte e dokumenta interesante për një personalitet të shquar e të rëndësishëm shqiptar dhe jo vetёm shqiptar, të periudhës së mesjetës […]

Continue reading …
95 vjet nga themelimi i Komunitetit Mysliman të Shqipërisë

95 vjet nga themelimi i Komunitetit Mysliman të Shqipërisë   nga Dr. Genti Kruja Shqiptarët myslimanë patën një rol të padiskutueshëm dhe vendimtar në formimin e shtetit shqiptar. Parime të tilla si besa, mikpritja, bujaria, harmonia dhe bashkëjetesa etnike dhe fetare, që janë ndër normat themelore të etikës dhe moralit të një populli, ishin pjesë e […]

Continue reading …
Shkodra e Shqipërisë (pjesa e parë)

Antonio Baldacci: Shkodra e Shqipërisë (pjesa e parë) Marrë nga Revista ITALIA!, Scutari d’Albania, A. Baldacci. Përkthimi në gjuhën shqipe: Gino Luka  Shkodra, Kafja e Madhe Antonio Baldacci (Bologna, 1867-1950), autori i artikullit në vijim “Shkodra e Shqipërisë”, ka qenë një botanist italian dhe gjeograf, specialist i studimeve etnografike, politike dhe socio-ekonomike. Që nga viti […]

Continue reading …
33 shprehje lidershipi nga Henry Kissinger

33 shprehje lidershipi nga Henry Kissinger Më 27 maj të vitit 1923, lindi Henry Kissinger, politikan amerikan dhe fitues i çmimit Nobel për letërsi. Më 22 shtator të vitit 1973 Henry Kissinger bën betimin si Sekretar amerikan i Shtetit. Kjo ishte hera e parë që një qytetar i natyralizuar (jo i lindur në Amerikë) merrte […]

Continue reading …
Fakte historike mbi rolin e shqiptarëve në Greqinë e shek.XIX

Fakte historike mbi rolin e shqiptarëve në Greqinë e shek.XIX Nga Konica.al    Roli që kanë luajtur shqiptarët në rigjenerimin e Greqisë ka qenë njohur prej gjithë historianëve francezë, anglezë dhe gjermanë.  Në librin e tij “Shqiptarët në vendin e tyre dhe jashtë”, Mit’hat Frashëri citon disa studiues të cilët kanë thënë të vërtetën për ndikimin […]

Continue reading …
Blloku Lindor, lindja komuniste, shkëlqimi dhe rënia.

Blloku Lindor, lindja komuniste, shkëlqimi dhe rënia Shaqir Vukaj Megjithëse ka kaluar më shumë se një çerek shekulli nga përmbysja e sistemit socialist në Europë, studiues të fushave të ndryshme vazhdojnë t’i kushtojnë analiza e studime nga më të ndryshmet problemeve të socializmit, që nga lindja e deri tek përmbysja e tij në Europë, shkaqet […]

Continue reading …
Page 1 of 31123Next ›Last »