Home » Archives by category » Histori (Page 31)
Akti i Pavarësisë.

Akti i Pavarësisë u firmos nga 40 veta. Meksi: Akti i Pavarësisë u firmos nga 40 veta, në fletën pas janë 6 emra Shtatë ditët e Kuvendit të Vlorës, 28 nëntor-4 dhjetor 1912.Lista e plotë me 40 firmëtarët e Aktit të Pavarësisë.Cilët ishin 76 pjesëmarrësit e mbledhjes historike. Kuvendi i Vlorës dhe shpallja e pavarësisë […]

Continue reading …
Si mbeti Shkodra në kufijtë e Shqipërisë.

Nga:Përparim Rexhepi Katër muaj betejë e ashpër midis trupave malazezo-serbe në njërën anë dhe atyre shqiptaro-turke nga ana tjetër, për të përcaktuar se kujt do t’i mbetej Shkodra. Një betejë me shumë të vrarë, me lagjet myslymane krejtësisht të shkatërruara, por që përcaktoi se kujt do t’i mbetej qyteti. Ngritja e flamurit shqiptar në Kalanë […]

Continue reading …
Lufta Ballkanike u bë vetëm për portet e Shqipërisë.

Nga:George Fred Williams. Shqipëria, një vend kaq i vogël e i prapambetur, pa kurrfarë qytetërimi, pse luan një rol kaq të madh në politikën e Evropës? Është e nevojshme që t’i përgjigjem këtu kësaj pyetje, përgjigja e së cilës trajton përmbajtjen e ndërlikuar të diplomacisë evropiane. Përgjigja e shkurtër është se situata gjeografike e Shqipërisë […]

Continue reading …
TRAKTATI I SHËN STEFANIT DHE KONGRESI I BERLINIT

ISHIN DHE MBETËN NEOKOLONIALIZËM TIPIK SHEKULLOR NË ANALET E DIPLOMACISË EVROPIANE NDAJ TROJEVE ETNIKE TË SHQIPËRISË SË VJETËR VERILINDORE 1877-1878 Traktati i Shën Stefanit, i 3 mars 1878, më nenet dhe paragrafët e judikaturës së diplomacisë evropiane, ishte dhe mbeti një kob dhe tragjedi kontinuele për territoret dhe popullatën autoktone të Shqipërisë së Vjetër Verilindore. […]

Continue reading …
Arsimi në rrethin e Matit (1945-1065) (II)

Nga:Msc.Alma Kola. vazhdim… Lufta kundër analfabetizmit në vitin (1949-1955) Në fund të Luftës së Dytë Botërore , Shqipëria ishte një nga vendet me nivel të lartë të popullsisë analfabete, rrjedhojë e prapambetjes së theksuar social-ekonomike të trashiguar.Zgjidhja e problemit që kushtëzonte vetë ecurinë e vendit kaloi nëpër dy fazave. Faza e parë që prek vitet […]

Continue reading …
Luma dhe Lidhja Shqiptare e Prizrenit 1878-1881 (III).

Nga:Msc.Mynyr Sula. vazhdim… Në traditën popullore Luma përmendet edhe si nahije edhe si kaza dhe të dy këto emërtime janë të sakta, sepse i përkasin periudhave të ndryshme kohore, pra këta emërtime u përgjigjen më së miri periudhave të caktuara të organizimit administrativ të Perandorisë Osmane. Edhe qendra e kazasë ka lëvizur: së pari, ka […]

Continue reading …
NË LUFTËRAT BALLKANIKE (1912 – 1913) MRETËRITË SERBE, MALAZEZE DHE GREKE KANË USHTRUAR GJENOCID DHE SPASTRIM ETNIK MBI POPULLSINË SHQIPTARE

PROF.Dr.Bajram Xhafa (Pedagog në Universitetin “Luigj Gurakuqi” Shkodër) Shkaktarë të armiqësive në luftën e parë (ballkanike), shkruan raporti i Komisionit Ndërkombëtar, kishin qenë vetë sllavët e Ballkanit, jo vetëm me shkeljet që u kishin bёrё ligjeve ndёrkombёtare por edhe marrëveshjeve të ndryshme që kishin nënshkruar me njëri tjetrin…Leo Freundlich përshkruan ngjarjet nga mesi i tetorit […]

Continue reading …
Një shqiptar në shërbim të njerëzimit: Mehmet Akif Ersoj

Nga: MA. Eduard Caka Abstrakt Në këtë shkrim synohet të prezantohet tek lexuesi shqiptar mendimtari, poeti dhe aktivisti i madh turk me origjinë shqiptare Mehmet Akif Ersoj. Rëndësia e këtij punimi qëndron në faktin që, Mehmet Akifi është dëshmitar i shekullit më të gjatë të perandorisë Osmane i mbushur me dhimbje e vuajtje për të […]

Continue reading …
Zhvillimi i Arsimi në Mat në vitet (1945-1965). (I)

Nga:Msc.Alma Kola Pozita gjeografike e rrethit të Matit zë pjesën veriore të Krahinës Malore Qendrore. Ai ndodhet midis koordinatave gjeografike 41*26’(Selitë të rrethit të Mirditës)dhe 41*47’ gjërësi gjeografike veriore (Zallbastartë rrethit të Tiranës) 19*52’ (Selishte të rrethit te Dibrës) dhe 20*14’gjatësi gjeografike lindore (Kudhi të rrethit të Krujës). Brenda kufijve administrativë të tij përfshin një […]

Continue reading …
KRAHINA E LUMËS GJATË LIDHJES SHQIPTARE TË PRIZRENIT 1878-1881. (II)

Nga:Msc.Mynyr Sula. Bajrakët e Lumës. Emrat e bajrakëve të Lumës, i kemi ndeshur për herë të parë, në dokumente osmane të gjysmës së parë të shek.XIX:Luma, Tejdrinrini, Qafa, Kalisi, Radomira, Çajla, Topojani.1 Fjala bajrak vjen nga turqishtja dhe në shqip është flamur, është symbol, rreth të cilit sillet dhe zhvillon veprimtarinë e një grupi të […]

Continue reading …