Home » Archives by category » Rajoni
Krijimi i ushtrisë së Kosovës-Vlerë e shtuar për paqen e sigurinë në Kosovë dhe Rajon

Krijimi i ushtrisë së Kosovës-Vlerë e shtuar për paqen e sigurinë në Kosovë dhe Rajon

Krijimi i ushtrisë së Kosovës-Vlerë e shtuar për paqen e sigurinë në Kosovë dhe Rajon 12:56 – 14 Dhjetor, 2018 Nga Prof. Lisen BASHKURTI Mbas një rruge të gjatë diskursi politik në nivele lokale, rajonale dhe ndërkombëtare, Republika e Kosovës krijoi ushtrinë e vet. Ky është një hap shumë i rëndësishëm në procesin shtetformues të […]

URAT E VEPRIMIT NË MES  TË MËRGATËS E ATDHEUT

Brahim AVDYLI: URAT E VEPRIMIT NË MES TË MËRGATËS E ATDHEUT (Vështrim i përgjithshëm gjatë promovimit të veprës së Ismet Krasniqit, „URAT E KOMUNIKIMIT KULTUROR/Kontaktet me diasporën shqiptare të Zvicrës-reportazhe, kronika, recensione“, Shtëpia Botuese ROZAFA, Prishtinë 2018) Në një çast të shkurtër të ditëve të ngjeshura me të gjitha gjërat momentale të relacionit kombëtar e […]

Continue reading …
Rrethanat  dhe shkaqe e aleancës ortodokso-islamike dhe Shqipëtarë!

Rrethanat  dhe shkaqe e aleancës ortodokso-islamike dhe Shqipëtarë! Me ndarjen e  Perandorisë Romake më 395,  pastaj   autoqefalizmi i kishat  ortodokse në vendet  e Gadishullit  Ilirik,    në  mes  shekujve  VII-IX e sidomos pas  shekullit XII, po ashtu  ndarja e  Kishës  më 1054, në Kishën  Katolike dhe Ortodokse, ndarja u thellu edhe  më shumë  në […]

Continue reading …
Pozita kushtetuese e Kosovës në Federatën Jugosllave gjatë viteve 1946-1974.

Pozita kushtetuese e Kosovës në Federatën Jugosllave gjatë viteve 1946-1974   (vështrim historik)  nga Ramadan Shkodra Hyrje Pas Luftës së Dytë Botërore, rrjedha objektive e ngjarjeve që çonte drejt zgjidhjes së drejtë të çështjes së Kosovës, u ndërpre. Popullsia shqiptare e Kosovës u përball me presionet, me mashtrimet dhe me dhunën e udhëheqësve komunistë jugosllavë, sidomos të […]

Continue reading …
European Integration and the Western Balkans.

By: Roberto Belloni  University of Trento European Integration and the Western Balkans: Lessons, Prospects, and Limits Roberto Belloni University of Trento Article forthcoming in the Journal of Balkan and Near Eastern Studies, 2009. European integration is almost universally recognized as the key strategy for achieving the twin goals of peace and prosperity in the Western […]

Continue reading …
SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NGA SANXHAKU I NISHIT (1877-1878)

RESHAT AVDIU: SHPËRNGULJA E SHQIPTARËVE NGA SANXHAKU I NISHIT (1877-1878) Preshevë, 01. 12. 2014 – Për ngjarjet e zymta dhe si shumë tragjike të asaj kohe, mbi dyndjen e shqiptarëve nga trojet e tyre etnike të Shqipërisë së Vjetër Verilindore, do të përpiqemi të japim dëshmi dhe fakte historike nga librat dhe materialet tjera arkivale […]

Continue reading …
60 VJETORI I TEQESË BEKTASHIANE SHQIPTARE NË AMERIKË (1954-2014)

 Mexhid YVEJSI   60 VJETORI I TEQESË BEKTASHIANE SHQIPTARE NË AMERIKË (1954-2014)          Më 15 Maj 2014 u mbushën 60 vjet nga dita e përurimit të Teqesë Bektashiane Shqiptare në Amerikë.  Me kalimin e kohës, Teqeja Bektashiane Shqiptare erdhi duke e zhvilluar veprimtarinë në fushën jo vetëm fetare, por edhe në atë atdhetare, […]

Continue reading …
Besëlidhja Shqiptare e Pejës.

Besëlidhja Shqiptare e Pejës Në vitet e fundit të shek. XIX u shtuan lakmitë e shteteve fqinje ndaj Shqipërisë dhe ndërhyrjet e fuqive të mëdha në Ballkan. Fillimisht u acarua e ashtuquajtura çështje maqedonase, e cila, për nga emërtimi, dukej se kishte të bënte vetëm me Maqedoninë, por në të vërtetë ajo lidhej drejtëpërsëdrejti edhe […]

Continue reading …
Mardhënieve diplomatike midis Shqipërisë dhe Bashkimit Europian (VI)

Nga: Lulëzim Cuka Mardhënieve diplomatike midis Shqipërisë dhe Bashkimit Europian (VI). Fillimet e mardhënieve diplomatike midis Shqipërisë dhe Bashkimit Europian (BE) datojnë nga viti 1991 duke u themeluar më tej një vit më vonë, me nënshkrimin e Marveshjes së Tregtisë dhe Bashkpunimit, përfshirë deklaratën e përbashkët mbi dialogun politik, e cila hyri në fuqi me […]

Continue reading …
Lufta Ballkanike u bë vetëm për portet e Shqipërisë.

Nga:George Fred Williams. Shqipëria, një vend kaq i vogël e i prapambetur, pa kurrfarë qytetërimi, pse luan një rol kaq të madh në politikën e Evropës? Është e nevojshme që t’i përgjigjem këtu kësaj pyetje, përgjigja e së cilës trajton përmbajtjen e ndërlikuar të diplomacisë evropiane. Përgjigja e shkurtër është se situata gjeografike e Shqipërisë […]

Continue reading …
Page 1 of 212