Home » Archives by category » Konferenca
A Path Out of the Middle East Collapse.

A Path Out of the Middle East Collapse.

A Path Out of the Middle East Collapse   by Henry A. Kissinger The Wall Street Journal – October 16, 2015 With Russia in Syria, a geopolitical structure that lasted four decades is in shambles. The U.S. needs a new strategy and priorities. The debate about whether the Joint Comprehensive Plan of Action with Iran […]

Marrëdhëniet ndërfetare në Ballkan përgjatë historisë

Marrëdhëniet ndërfetare në Ballkan përgjatë historisë. Shkrue nga Dr. Qani NESIMI on 25 Maj 2007   Nga prizmi i historisë së religjioneve dhe i socilologjisë së religjioneve, marrëdhëniet e një fetari ndaj fetarit të cilësdo fe apo fraksioni tjetër, kuptohen si eksluziviste, inkluziviste dhe pluraliste. Shikuar nga aspekti ekskluzivist[1], të gjithë besimtarët dhe fetë e […]

Continue reading …
How Albanian became an official language and the first attempts of standardizing the Albanian language.

HASAN BELLO How Albanian became an official language and the first attempts of standardizing the Albanian language (- From the beginnings up to 40 years of the century. XX) The opinion, that the national literary Albanian language will be formed by melting and mixing of the dialects is defended by Sami Frashëri in 1899. Movements in this direction have begun during […]

Continue reading …
Prijës Fetarë dhe Shpirtërorë Shqiptarë

Përurimi i librit Prijës Fetarë dhe Shpirtërorë Shqiptarë   Deçan, Kosovë Ditën e hënë, më 4 maj 2015, në Deçan, në ora 13-të, në sallën e Asamblesë Komunale në qendër të Deçanit, është përuruar libri ,,Prijës Fetarë dhe Shpirtërorë Shqiptarë- Bashkëjetesa Ndërfetare dhe Kontibuti i Tyre Fetarë ’’, përgatitur nga Faton Mehmetaj. Redaksia: Prof.Dr. Ing.Angjelin […]

Continue reading …
Islami dhe globalizimi

Islami dhe globalizimi Globalizimi është, para së gjithash, dukuri e sinkronizuar ideologjike, politike, ekonomike, informative, mediale, kulturore…, dukuri dhe lëvizje e unifikimit planetar të botës. Dy koncepte të mendimeve ndryshojnë dhe përcaktojnë aspektet: sociale, politike, kulturore dhe religjioze në relievin bashkëkohor të botës: globalizmi në njërën anë dhe individualizmi e pluralizmi në anën tjetër. Këto, […]

Continue reading …
MBI QENDRIMIN ATDHETAR E POLITIK TË ERNEST KOLIQIT

  Nga: Prof.Dr.Romeo Gurakuqi Së pari, dëshiroj të falënderoj organizatorët për ftesën dhe nderin që më bënë për të folë në këtë kuvend të studiesve shqiptarë. Nga ana tjetër, nderi dhe përgjegjësia është e veçantë, pasi bëhët fjalë për një prej figurave më madhore dhe shumëdimensionale të kombit shqiptar, shkrimtarin dhe atdhetarin e madh shkodran e […]

Continue reading …
Shqipëria dhe Kombet e Bashkuara në Luftën e Dytë Botërore.

Referat i Prof. Paskal Milo në konferencën shkencore  kushtuar 70 vjetorit të Çlirimit, 27.11.2014  Marrëdhëniet midis Shqipërisë dhe Kombeve të Bashkuara në Luftën e Dytë Botërore si ngjarje historike e historishkruarje ka qënë e ndërlikuar e komplekse. Ky raport si proces i shtrirë në kohë nga 7 prilli 1939 deri në 9 maj 1945 është […]

Continue reading …
Ali Pashë Tepelena, Luani i Janinës.

Ali Pashë Tepelena, Luani i Janinës. Permbledhje nga: Olsi Jazexhi Shekulli i XVIII i gjeti trevat Shqiptare ne nje kohe autonomie te theksuar nga  pushteti Osman i Stambollit dhe pa nje fuqizim te madh te bejlereve dhe pashallareve  Shqiptare ne qeverisjen e tyre ne Shqiperi. Shqiptaret qe tashme kishin krijuar ne  Stamboll lidhje te forta […]

Continue reading …